Posted on

Na gomili smeća nalazi se sreća

Da se ne baci – reči su koje smo često slušali kao klinci, a nekad ih i sami koristimo. Čuvanje materijala koji mogu biti korisni naizgled zatrpava naše fioke, ali zapravo redukuje otpad i budi kreativnost da rešimo naše svakodnevne kućne izazove na originalan i niskobudžetni način. Da se u otpadu krije potencijal otkrivaju nam inovativne inicijative širom sveta. U ovom članku želimo da posvetimo pažnju nekima od njih.

Biblioteka u Ankari

Photo by Min An

Radnici gradske čistoće u Ankari, Turskoj, skupljanjem smeća nailazili su na veliki broj knjiga koje nisu želeli da bacaju. Iz ljubavi prema literaturi, ova družina skupljala je knjige kojih se neko odrekao, a nedavno su otvorili biblioteku sa preko 5.000 naslova, koja svakog dana raste. Radnici koriste biblioteku kada prave odmor od posla, a otvorena je za sve građane. Knjige se iznajmljuju potpuno besplatno, dok je ova ekipa uspela da privuče pažnju filantropa i sakupi sredstva za održavanje i rast biblioteke. Radnici gradske čistoće ovim primerom ukazali su na jednu vrlo važnu stvar – razliku između otpada i đubreta. Za njih, knjige nisu đubre, već višak intelektualnog i papirnog materijala koje građani bacaju. Stoga im oni daju jedan novi život i upotrebnu vrednost, ali mnogo važnije: pružaju građanima mogućnost da njihove knjige završe na ovakvom mestu umesto na đubrištu.

Život iz kafe

Photo by Burst

Da li ste se ikad zapitali kako biste mogli da iskoristite talog od kafe? Šta se dešava sa kafom koja se presuje u kafićima da bi vas uslužili espresom ili kapućinom? Na jugu Italije, postavilo se ovo pitanje. Ispostavlja se da je kafa koristan resurs za mnoge stvari, a kafići u Italiji udruženi su u misiji da sav talog kafe koji im ostane, na kraju dana ulože u plodnost zemlje koja hrani lokalne biljke i gljive. Talog kafe bogat je nitrogenom, fosforom, kalijumom, bakrom i magnezijumom. Neke biljke naročito preferiraju tlo bogato tim supstancama, kao što je neko cveće poput ruža, kamelija i rodondendrona. Italijani su specifično usredsređeni na uzgoj gljiva, kojima kafa izuzetno prija, a na ovaj način svi kafići i sistem uključen u ovu aktivnost inspiriše zajednicu da traži nove načine upotrebu onoga što tradicionalno smatramo otpadom.

Hrana za sve

Photo by Cottonbro

Ne postoji osoba koja nije bar jednom u životu čula reči deca u Africi gladuju, kada bi ostavila obrok nezavršenim. Zar vam se ne čini pomalo bizarnim da u svetu u kome bacamo velike količine hrane, još uvek ima gladnih? Koja bi bila vaša ideja da se borite sa ovim problemom? Na zapadu Nemačke jedna alternativna ekipa pristupila je ovom problemu na sledeći način: organizovani u zajednicu, Nemci prikupljaju hranu iz marketa po završetku radnog vremena, kojoj ističe rok i koju lanci proizvodnje bacaju. Prikupljena hrana drži se u frižideru u okviru jednog kafića i svi članovi zajednice mogu doći i poslužiti se njegovim sadržajem. Dakle, kada niste pri novcu, a put vas navede ka zapadnoj Nemačkoj, priključite se ovoj grupi i redukujte količinu prehrambenog otpada.

Vreme je da promenimo način gledanja na stvari. Svuda oko nas nalazi se otpad koji možemo videti kao resurs, a ne kao đubre. Svako od nas susreće se sa izazovima koji su važni za životnu sredinu, a mali koraci koje činimo utiču na čitavu planetu. Zato je bitno da se naši koraci kreću u pravom smeru. Smeru društvenog preduzetništva i zdravih ideja.

O autoru

Leave a Reply

Your email address will not be published.