Posted on

Top 8+ filmova o (ne)održivoj modi

Nedelja iza nas bila je filmska nedelja na Krpici, ali ipak nismo mogli da se zaustavimo na samo 7 filmova o brzoj modi, i naporima raznih inicijativa da se moda uspori. Tu su filmovi koji će vas uplašiti, oraspoložiti, pokazati surovu istinu, ali i dati nadu da možemo da budemo bolji i već radimo na tome. Pripremite kokice i uživajte!

Unravel (2012)

Šta se dešava sa našom odećom nakon što je bacimo? Kratki dokumentarni film Unravel iz 2012. odgovara na ovo pitanje, ali nam pokazuje i kakve dodire imaju indijska i zapadna kultura.

Recikleri odeće iz Indije pretvaraju u predivo ogromne bale odeće koje dolaze iz dalekih i njima čudnih krajeva. Sa malo izloženosti zapadnoj kulturi, recikleri odeće oslanjaju se na svoju maštu i glasine kako bi stvorili intrigantan pogled na Zapad.

Slowing Down Fast Fashion (2016)

Pogledajte dokumentarac Alexa Jamesa o načinima na koje možemo da usporimo brzu modu. Alex je započeo put otkrivanja šta sve podrazumeva modna industrija kakva je danas. On razgovara sa potrošačima, lečenim kupoholičarima, obilazi šoping molove i spaljuje džempere da bi utvrdio razliku između poliestera i vune!

U svojoj avanturi on razgovara sa urednicima Vogue-a i proizvođačima vune otkrivajući zašto je sve vuna dobra i koliko je potrebno jednom vunenom džemperu da se potpuno razgradi.

Sweatshop: Deadly Fashion (2015)

Drugi film koji želimo da podelimo sa vama dokumentuje uzbudljivu priču o mladim influenserima, blogerkama u svetu mode koje se po prvi put upoznaju sa životom radnika u fabrikama odeće sa veoma lošim uslovima (Sweatshops).

Suočene sa životom radnika u Kambodži, blogerke su izložene teškom fizičkom radu i moraju da nauče da žive sa platom od 3 dolara dnevno. Kroz ovaj emotivni film devojke shvataju koja je cena brze mode koju koriste i koji su problemi u tom dugačkom lancu.

The True Cost (2016)

Vreme je za modnu revoluciju! The True Cost je poznati film koji ispituje “pravu cenu” brze mode kao kapitalističkog trenda.

Ovaj dokumentarac obuhvata aspekte brze mode kao što su uslovi rada u zemljama u razvoju, zagađenje koje trpi priroda, a naročito vodeni svet, zdravstvene i psihološke aspekte ovog problema. Autori filma takođe se osvrću na masovne kupovine i na medijske kampanje velikih modnih lanaca.

Luxury: Behind The Mirror of High-End Fashion (2019)

Raskrinkavanje prestižne italijanske mode! Saznajte kako izgleda život radnika iza kulisa najekskluzivnijih modnih brendova na svetu. Deutsche Welle još jednom pomera granice novinarstva i bez kompromisa izveštava o crnoj pozadini mode i svetskih dizajnera koji vode Prada i Gucci.

Šta je sve potrebno da jedna bunda dođe u stakleni izlog pre nego što se proda za nekoliko hiljada dolara? Saznajte u ovom DW dokumentarnom prilogu.

Minimalism: A Documentary About the Important Things (2016)

Da li ponekad zavirite u svoje ormane i pomislite: “Vau, ja imam baš puno stvari!” I, bez obzira koliko su nam fioke krcate, ne prestajemo da idemo u šoping. Provlačimo naše kreditne kartice i koristimo OGROMNE popuste jer su jedinstvena prilika da kupimo BAŠ TO što nam do juče nije bilo potrebno, a sada ne možemo da izađemo iz radnje bez te stvari.

Minimalisti govore baš o tom uzbuđenju koji imamo prilikom kupovine kako bismo na trenutak bili srećni i ispunjeni. Ovaj Netflixov film želi da nam skrene pažnju o stvarima koje su stvarno važne i kako možemo da budemo srećni na duže staze kada prestane ta manija da uvek moramo da *posedujemo* više.

River Blue (2016)

Da li moda može da spasi planetu?

River Blue ispituje kvalitet naših voda i uticaj jednog od najvećih zagađivača – modne industrije na vodu koju pijemo, kojom se kupamo, i u kojoj živi morski svet.

Ova potresna priča govori o uticaju zagađenih reka na ljude i njihovo zdravlje, ali takođe nudi rešenja koja bude nadu da ćemo imati svetliju budućnost.

The Next Black (2014)

Sledeći film na našem repertoaru je jako uzbudljivo istraživanje o budućnosti mode između tehnologije i biomaterijala.

The Next Black ulazi u dizajnerske studije pionira u novim modnim praksama i pokazuje nam odelo koje je mašina, bakterije koje prave odeću za nas, korporacije koje govore potrošačima da NE kupuju njihove proizvode, heroje u suvom bojenju tekstila i motivisane pojedince koji podučavaju svet kako da brinu i vole svoje stvari.

Film možete da pogledate na njihovom sajtu, a evo i trejlera.

+ Dodatak -Tidying Up With Marie Kondo

Za kraj, pogledajte i Netfliksov serijal o tome kako urediti svoje okruženje kako vas ne bi pritiskalo i davilo. Marie Kondo se vodi idejom da nas okružuju stvari koje nas čine radosnim, a da sklonimo ono što pravi gužvu i za čim nemamo emotivnih osećanja.

Iako to može da bude sjajna polazna tačka kada krećete od nule – u smislu da ne kupujete ništa čime niste apsolutno oduševljeni – ipak, kada se nalazite u određenom prostoru već neko vreme, stvari umeju da se nagomilaju. Umesto da ih sve pobacate, pokušajte da naučite da funkcionišete sa onim što već imate (ili da im nađete novu namenu, poklonite nekome kome to treba…), a da ne kupujete nove stvari (osim ako nisu veoma važne).

Koji film je na vas ostavio najjači utisak? Pišite nam na krpica@inspiringchange.rs.

O autoru

Leave a Reply

Your email address will not be published.